Vårdköer

image514
På  
alltombarn.se  kan man läsa om hur "rika barn slipper vårdköer nästa år". Varför just de rika? Naturligtvis för att Sveriges första privata barnsjukhus slår upp portarna på självaste Östermalm. I artikeln kan man även läsa om hur försäkringsbolag så som Skandia och Trygg Hansa håller på att ta fram sjukvårdsförsäkringar för barn som kommer kosta ungefär 85 -350 kr per månad.

Till metro säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s): - Det jag är rädd för är att vi får en situation där väldigt många tecknar privata sjukvårdsförsäkringar. Då får vi en tudelad sjukvård, en med väldigt hög kvalitet för dem som har råd och en av något sämre kvalitet för resterande delen av befolkningen.

Jag har aldrig förstått den här ståndpunkten överhuvudtaget. Föräldrar som tecknar försäkringen till sina barn slutar inte att betala skatt. Föräldrar som väljer att gå till ett privatsjukhus med sitt barn slutar inte heller att betala skatt. Personligen tycker jag att det är bra att trycket på den allmänna vården minskar, då köerna kortas och fler barn kan få hjälp eftersom utbudet är större. Sverige är ett av de land inom västvärlden som har minst antal sängplatser sett till invånarantal. Att tillåta människor att jobba istället för att spendera 6 timmar på akuten ökar även tillväxten.  

I Sverige utlöses en panik varje gång man nämner ordet privatisering och man börjar hysteriskt skrika om hur det ser ut i USA. Bara för att man öppnar upp för mer privatsjukvård betyder inte det att det genast blir som i det stora landet i väst. Sådana tendenser går att reglera effektivt genom ett tydligt och om man så vill omfattande regelverk.

A 

Respons

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback